Witamina D – ważna dla odporności

W budowaniu odporności biorą udział witaminy. Wie o tym każde dziecko, lecz przede wszystkim ta odporność kojarzy z witaminą C. Tymczasem jak się okazuje, większe od niej znaczenie może mieć w tym procesie wzmacniania układu immunologicznego witamina D.
Tutaj mamy to szczęście, że w przeciwieństwie do witaminy C jest ona wytwarzana przez organizm samoczynnie. Jednak pewnym niezbędnym czynnikiem jest słońce. Dlatego latem, wiosną, przeważnie nie występują niedobory tej witaminy . Trzeba więc naładować się tą energią, która płynie ze słońca, by móc zimą i jesienią z niej korzystać.
Ponadto dieta jesienna i zimowa muszą być bogatsze w źródła witaminy D – czyli w nabiał, produkty mleczne, jak i jajka, wątróbkę itd. To są zewnętrzne źródła, z których możemy czerpać tę niezbędną dla nas substancję, dlatego tak ważne jest, by je wprowadzać w odpowiednich ilościach do swojej zimowej diety. Inaczej mogą się pojawić takie problemy, jak nerwowość, osłabienie, zmęczenie, apatia, brak odporności.

Previous post Witamina C, E, B
Next post Witamina C – walka o odporność