O witaminie B6

W grupie witamin rozpuszczalnych w wodzie znajduje się witamina B6, która w organizmie bierze udział w bardzo wielu procesach biochemicznych. Jedną z postaci, w której witamina ta występuje jest fosforan pirydoksalu. Związek ten jest odpowiedzialny za metabolizm kwasów tłuszczowych, cholesterolu, węglowodanów złożonych. Odpowiada on również za syntezę hemu – jednego ze składników krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga układ immunologiczny. Witamina B6 nie jest wytwarzana przez organizm, dlatego musimy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Jej źródłem są produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Duże ilości tej witaminy zawierają drożdże, znajdziemy ją także wątróbce, orzechach, soi, rybach, bananach, pełnoziarnistych produktach zbożowych. Wchłanianie ułatwia obecność witaminy C i H, cynk i magnez. Niedobór skutkuje stanami zapalnymi skóry, w kącikach ust tworzą się tak zwane zajady, spada odporność. Może być stosowana jako środek wspomagający leczenie depresji i choroby nerek.

Previous post Cenna dla ciała witamina D
Next post O roli witamin