O roli witamin

Prawidłowy wzrost i rozwój organizmu wymaga dostarczania mu między innymi witamin – drobnocząsteczkowych związków organicznych. Większość witamin musimy dostarczyć poprzez spożywanie pokarmów. Część z nich ma postać gotową, pozostałe są dostarczane w postaci prowitaminy. Witaminy zostały podzielone na rozpuszczalne w wodzie oraz na rozpuszczalne w tłuszczach. Do tych pierwszych należą witaminy należące do grupy B, witaminy C i H. Grupa druga to: A, D, E, K. Te ostatnie witaminy nie są wydalane, lecz magazynowane przez organizm. Ich nadmiar jest szkodliwy. Z kolei te pierwsze wydalamy wraz z moczem, nie ma więc obawy, że spożyjemy je w nadmiernej ilości. Głównym źródłem witamin są owoce, mięso, ryby, żółtka jaj i warzywa. Dbając o właściwe odżywianie się, pokryjemy swoje zapotrzebowanie na te związki bez obawy o hiperwitaminozę. Osoby prawidłowo odżywiające się nie muszą sięgać po witaminy syntetyczne, jedynym wyjątkiem jest okres rekonwalescencji oraz niektóre choroby, na przykład przeziębienie.

Previous post O witaminie B6
Next post Działanie witaminy C