Działanie witaminy C

Bardzo ważne jest dostarczanie swojemu organizmowi przez cały rok odpowiedniej ilości produktów bogatych w witaminę C. Obecnie nie ma z tym żadnych problemów, by w sposób całkowicie naturalny zapewniać sobie odpowiednie zasoby tej cennej dla odporności organizmu substancji. Dlatego nie ma też potrzeby sięgania po suplementy diety z tą witaminą, chyba że występują ku temu uzasadnione powody. Generalnie jednak, jeśli ktoś uwzględnia w swojej diecie warzywa i owoce, nie powinien sięgać już po sztuczne źródła witaminy C, gdyż jej nadmiar też nie jest dobry dla organizmu. Osłabiona odporność może być sygnałem, że trzeba zmienić swoją dietę i wzbogacić ją w dobre źródła tej cennej witaminy, czyli np. w:
kapustę,
paprykę,
ziemniaki
porzeczki – szczególnie czarnej i czerwonej,
soki z aronii,
cytrusy.
To są doskonałe źródła witaminy C, jednak trzeba pamiętać, że po cytrusy sięgajmy głównie dla smaku – importowane owoce, które leżały długo w chłodniach nigdy nie będą tak wartościowe, jak te sezonowe, polskie.

Previous post O roli witamin
Next post Witamina B9 – co warto o niej wiedzieć?