Witaminy odgrywają niebagatelną rolę, dlatego nie może ich zabraknąć w diecie. Co ważne, występowanie niedoborów witamin zdarza się obecnie bardzo rzadko – tylko w wyjątkowych przypadkach więc konieczna jest suplementacja. Zdrowa, zróżnicowana dieta, bogata w takie produkty, jak warzywa, owoce, produkty zbożowe, nabiał, chude mięso i ryby w pełni zaspokaja zapotrzebowanie na witaminy.
Część witamin jest wytwarzana przez organizm samoczynnie, tak jest w przypadku niezwykle cennej witaminy D. Jednak by mogła się one faktycznie w odpowiednich ilościach wytwarzać, potrzebne jest nam – słońce. Dlatego jesienią i zimną często zauważamy spadki nastroju, wahania, pogorszenie stanu zdrowia – to mogą być skutki niedoborów witaminy D.
Tak więc w tym okresie zalecane jest zwracanie szczególnej uwagi na swoją dietę. Nie może w niej zabraknąć tłustych ryb, nabiału – masła, śmietany, mleka, sera, jak również jajek, wątróbki – to są znakomite źródła witaminy D. Należy bacznie pod tym kątem ustalać dietę dzieci – u nich te niedobory mogłyby mieć jeszcze poważniejsze konsekwencje.