Rola witaminy B3

Witamina B3 jest substancją rozpuszczalną w wodzie, organizm nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie, musimy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Jest jedną z ważniejszych witamin – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Odpowiada także z syntezę kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów, współtworzy czerwone ciałka krwi, wpływa na nasz system nerwowy. W lecznictwie jest wykorzystywana jako jeden ze środków leczenia chorób psychicznych, w tym także schizofrenii. Jeszcze jedna jej funkcja polega na hamowaniu toksycznego działania leków stosowanych w leczeniu chorób nowotworowych. Jej obecność w organizmie zapewnia stosowanie urozmaiconej diety złożonej z produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego: orzechy ziemne, pszenne otręby, mięso ( w tym także podroby), kasza gryczana, kukurydza. Wchłanianie polepszają pozostałe witaminy w grupy B. Skutkiem znacznych niedoborów jest pelagra, która jest jedną z chorób skórnych. Dzienne zapotrzebowanie wynosi osób dorosłych wynosi od 14 do 18 mg.

Previous post Odżywki witaminowe dla sportowców
Next post Witamina D – dlaczego jest tak ważna