Już dzieci wiedzą, jak ważną rolą odgrywa witamina C. Ma ona za zadanie wzmacniać system odpornościowy. Nie jest wytwarzana samoczynnie przez organizm, jak to ma miejsce w przypadku innej ważnej witaminy – D, która także wzmacnia układ immunologiczny. Dlatego witaminę C musimy dostarczać ze źródeł zewnętrznych.
Niegdyś, gdy były kłopoty z dostępem do świeżych owoców, warzyw, często zdarzały się różne problemy zdrowotne, poważne schorzenia, związane z niedoborem witaminy C, np. szkorbut. Głównie rozpowszechnienie w codziennej diecie ziemniaków pozwoliło zmienić ten stan rzeczy, gdyż te popularne i pospolite można by rzec warzywa są bogate w ten cenny składnik. Nie można więc z nich rezygnować, gdyż poza tym zawierają także wiele innych cennych dla naszego organizmu substancji.
Oprócz ziemniaków, bogatym w ten składnik, jakim jest witamina C warzyw jest papryka. Tutaj mamy do czynienia z wyjątkowym pod tym względem produktem spożywczym – obróbka termiczna, typu gotowanie, pieczenie, smażenie – nie niszczy większości cennych składników, jakie są w papryce.