Rola cennej witaminy D

Na pewno trzeba dbać o to, by nie zabrakło nam żadnej witaminy – gdyż niedobory witamin mogą powodować bardzo poważne konsekwencje. W przypadku cennej witaminy D mamy to szczęście, że jest ona samodzielnie produkowana przez organizm na swoje potrzeby. Tyle że do jej uaktywnienia potrzebne jest słońce. Stąd prosty wniosek, że w miesiącach zimowych i jesiennych może dochodzić do niedoborów tej cennej witaminy, co ma ogromne znaczenie nie tylko dla dzieci i osób starszych – choć w ich przypadku może być szczególnie brzemienne w skutkach. Każdy może odczuwać z tego tytułu pewien dyskomfort, mówi się nawet, że niedobory tej witaminy wywołują jesienną chandrę. Dlatego trzeba korzystać z nielicznych słonecznych dni i dbać o to, by jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu, jeśli święcie cenne dla nam słońce. Jednak przede wszystkim należy wtedy zadbać o bardziej zróżnicowaną dietę, które będzie zawierać mleko i jego przetwory, tłuste ryby – np. makrelę, śledzie, jak również jajka, wątróbkę itd. Tych składników w diecie zimowej i jesiennej powinno być więcej niż w inne pory roku.

Previous post Dlaczego śniadanie jest takie ważne ?
Next post O witaminie A