O witaminie A

Wśród wielu witamin jedną z najbardziej ważnych dla ludzkiego organizmu jest witamina A1 i A Występuje ona pod nazwami: retinol i akseroftol. Jest odpowiedzialna za prawidłową budowę i prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych i komórek nabłonkowych znajdujących się w skórze. Jej niedobór wywołuje zmiany w tych komórkach, w efekcie drobnoustroje mogą bez trudu wnikać w ludzki organizm. Efektem niedoboru witaminy A mogą być stany zapalne dróg oddechowych, zaburzenia wzrostu, może wystąpić również owrzodzenie rogówki i choroby skórne. Niedobór objawia się tak zwaną kurzą ślepotą. Kurza ślepota to nic innego jak niedowidzenie o zmierzchu. Źródeł witaminy A należy szukać w marchwi, pomidorach, wątrobie, żółtkach jaj, mleko oraz w rybach morskich, a zwłaszcza w pozyskiwanym z nich tranie. Osoby dorosłe potrzebują jej w bardzo niewielkiej ilości. Dzienne zapotrzebowanie to zaledwie 1,5 miligrama. Już jedna surowa marchewka zjedzona przez nas każdego dnia jest w stanie to zapotrzebowanie pokryć.

Previous post Rola cennej witaminy D
Next post Dobroczynny wpływ witaminy C na organizm