Prawidłowa krzepliwość a witamina K

Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach należy grupa witamin K: K1, K2, K Dwie pierwsze rozpuszczają się w tłuszczach, są pochodzenia naturalnego. Ostatnia jest witaminą syntetyczną. Wszystkie pełnią istotne funkcje w ludzkim organizmie, przede wszystkim dbają o prawidłową krzepliwość krwi oraz wiążą wapń. Źródłem witaminy K1 są liściaste warzywa zielone, wątroba wołowa oraz jajka. Witamina K2 jest wytwarzana samodzielnie przez organizm, miejscem jej powstawania są nasze jelita. Ostatnia z tej grupy – witamina K3 – to produkt syntetyczny. Jako jedyna może być rozpuszczalna zarówno w tłuszczach, jak i w wodzie. Niedobór tej witaminy zagraża przede wszystkim noworodkom i niemowlętom. U noworodków nie występują bakterie, które już wytwarzają. Dlatego tuż po urodzeniu podaje się im pierwszą dawkę witaminy, a następne podawane są do ukończenia przez dziecko 3 miesiąca życia. Niedobór grozi także osobom, które przeszły udar mózgu, osobom z chorobami serca i w podeszłym wieku oraz stosującym restrykcyjne diety odchudzające.

Previous post O witaminie D
Next post Bez witamin ani rusz