Dobroczynny wpływ witaminy C na organizm

W budowaniu odporności, wzmacnianiu systemu immunologicznego organizmu, niezwykle ważną trolle pełnią witaminy. Szczególnie witamina C jest znana z tego typu działania. Kiedyś występowały poważne jej niedobory, gdyż trudno było o produkty żywnościowe, które mogłyby jej dostarczać.
Świeże owoce, warzywa – w danych czasach to były tylko rarytasy, dostępne wyłącznie dla wybranych. Tę trudną sytuację zmieniło rozpowszechnienie ziemniaka – roślina ta jest łatwa w uprawie, cenna odżywczo, sycąca i właśnie bogata m. in., w witaminę C. Podobnie zresztą jak kapusta, papryka. Trzeba też pamiętać o spożywaniu dużych ilości owoców sezonowych. W sezonie na truskawki spożywajmy jak najwięcej tych soczystych i smacznych owoców.
Nie zapominajmy też o takich owocach, które nieco straciły na popularności, a szkoda, bo są bogate w witaminę C – czyli o czarnych porzeczkach, aronii, śliwkach. Na pewno nie można pozwolić sobie na to, by ich nie spożywać – inaczej przeziębienia, grypy w sezonie zimowym i jesiennym będą dla nas codziennością.

Previous post O witaminie A
Next post O witaminie D3