Działanie witamin – poprawianie odporności organizmu

Na pewno każdy zdaje sobie sprawę, nawet dzieci, jak ważna jest dla naszego organizmu witamina C. jest ona obecnie bardzo łatwo dostępna w postaci naturalnej, czyli po prostu w warzywach i owocach, które są dostępne przez cały rok. Musimy sięgać zawsze po te, na które jest w danym momencie sezon – dzięki temu odpowiednio uodparniamy swój organizm. Sięgajmy więc kolejno po truskawki, porzeczki, maliny, winogrona, śliwki, jabłka – pamiętajmy też o cennych pod twym względem warzywach. A więc papryka, kapusta, ziemniaki – nie może ich zabraknąć w zdrowiej zrównoważonej diecie. Co ważne, na budowanie odporności ma niebagatelny wpływ także inna witamina – witamina D. To jej znaczenie jest mało znane, kojarzone jest ona głównie z pozytywnym oddziaływaniem na dzieci – zapewnia im zdrowy wzrost i mocne kości. Tymczasem jak się okazuje, może mieć ona nawet większe znaczenie w uodparnianiu organizmu niż chociażby słynna pod tym względem witamina C. W okresie zimowym musimy jeść więcej nabiału, jajek oraz tłustych ryb, by zapewnić sobie odporność.

Previous post Witamina D – sprzymierzeniec w walce o odporność
Next post Witaminy z grupy B