Witaminy są związkami chemicznymi, które wywierają bardzo duży wpływ na zdrowie i kondycję człowieka. Należy zadbać, by codzienne posiłki zawierały kilka porcji surowych warzyw i owoców, gdyż stanowią one prawdziwą bombę witaminową. Witaminy powinny trafiać do ludzkiego organizmu wraz z wartościowymi posiłkami, alternatywą są specjalne preparaty witaminowe, które w wygodny i szybki sposób uzupełniają wszelkie braki. Warto pamiętać, że niedobory witamin mogą prowadzić do bardzo przykrych i groźnych schorzeń.
Witaminy dzieli się na:
rozpuszczalne w wodzie
rozpuszczalne w tłuszczach
Do witamin rozpuszczalnych w wodzie zalicza się takie składniki, jak: witamina C, kompleks witamin B, witaminę PP oraz kwas foliowy. Do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zalicza się: A, D, E, K. Każda z wymienionych witamin odgrywa w ciele człowieka ważne role, bierze udział w odbywających się procesach, wspomaga pracę układów i narządów. Kiedy witamin brakuje, dochodzi do zaburzeń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, a w rezultacie rozwijają się choroby.