Bardzo wartościową witaminą z punktu widzenia odporności naszego organizmu jest witamina D. Uważna za witaminę dziecięcą, ale nie tylko w diecie dzieci nie powinno zabraknąć składników zawierających tę cenną substancję.
Jest ona niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, wzmacnia kości. Musi być też więc obecna w odpowiednich stężaniach w przypadku osób starszych, gdyż inaczej ich kości mogą ulec osłabieniu. Generalnie – potrzebna jest każdemu, a dobrą wiadomością jest to, że jest ona samoczynnie wytwarzana przez organizm. Jednak warunkiem jest oddziaływanie promieni słonecznych, tak więc jesienią i zimą mogą pojawiać się problemy z niedoborami tej cennej witaminy.
Tutaj musimy więc z całą pewnością zadbać o to, by w miesiącach chłodniejszych, mniej słonecznych wprowadzić do swojej diety więcej tłustych ryb, jajek, wątróbki oraz nabiału, te produkty spożywcze są nieocenionym źródłem tej cennej dla odporności organizmu witaminy, gdyż jak dowodzą badania ma ona nawet większe znaczenie w tym zakresie niż witamina C.