Witamina C – gdzie szukać tego cennego składnika

Obecnie raczej nie ma problemów z naturalnym dostarczeniem swojemu organizmowi ważnej dla odporności witaminy C. Jej niedobory występowały w przeszłości, gdyż jest ona dostarczana tylko ze źródeł zewnętrznych, tak więc niegdyś, gdy były problemy z dostępem do tanich, świeżych owoców i warzyw wiele osób chorowało – np.. na szkorbut. Nieco poprawiła tę sytuację szeroka dostępność ziemniaków – one zapobiegły rozprzestrzenianiu się wielu chorób, wynikających z niedoboru m.in. tej witaminy, wzmacniającej odporność i pełniącej wiele innych funkcji dla organizmu. Warto pamiętać, że to nie cytrusy są dla nas najlepszym źródłem witaminy C. Najlepiej szukać jej w dostępnych w Polsce, w sezonie, swoich owocach o warzywach, no.:
truskawkach,
malinach,
czarnej i czerwonej porzeczce,
aronii,
papryce,
ziemniakach,
kapuście.
To łatwo dostępne produkty powinny być więc często obecne na naszych stołach. Nie należy zapominać o tym, by także dzieci miały odpowiedni dostęp do świeżych warzyw i owoców – jeśli za nimi nie przepadają, trzeba je jakoś przemycać, wybierać np. świeże soki owocowe, bez żadnych dodatków.

Previous post Witamina D – sposób na odporność i dobry humor
Next post Czym są witaminy