Rola witamin jest nieoceniona. Bez nich nasz organizm nie mógłby prawidłowo funkcjonować. Dlatego tak ważne jest, by dieta była zróżnicowania, odpowiednio zbilansowana, gdyż zestaw potrzebnych witamin jest naprawdę szeroki, a są one obecne w różnych produktach. Przede wszystkim mówiąc witaminy, myślimy – warzywa i owoce. Owszem, to słuszne podejście, gdyż w nich znajdziemy mnóstwo tych cennych składników. Dla uodpornienia organizmu konieczne jest spożywanie dużej ilości sezonowych owoców i warzyw. Zawierają one m.in. cenną witaminę C – znajduje się ona w dużych ilościach np. w:
czarnych i czerwonych porzeczkach,
jabłkach,
aronii,
winogronach,
papryce.
Jednak nie tylko owoce i warzywa są źródłem potrzebnych witamin. Duże ilości wartościowej i niezbędnej dla organizmu witaminy D znajdziemy w nabiale. Dlatego zdrowa, zbilansowana dieta musi uwzględniać odpowiednie ilości mleka, masła, sera żółtego, twarogu i innych przetworów mlecznych. Nie należy zapominać też o chudym mięsie i rybach.