Witamina D ma nieocenioną rolę, jeśli chodzi o ochronę organizmu przed infekcjami. Z tym działaniem kojarzona jest głównie witamina C, lecz właśnie badania naukowe dowodzą, że witamina D może mieć jeszcze większe znaczenie pod tym względem. Tutaj mamy jednak to szczęście, że jest ona w przeciwieństwie do witaminy C produkowana przez organizm samoczynnie. Jednak jest pewna pułapka. Do jej wyzwalania, aktywowania, potrzebne jest działanie promieni słonecznych. Dlatego zaleca się w celach profilaktycznych kąpiele słoneczne. Oczywiście oznacza to, że pewne problemy z niedoborami witaminy D mogą występować w miesiącach zimowych. Trzeba więc zadbać to, by w tym czasie nasza dieta była bogatsza w produkty, zawierające witaminę D, czyli na przykład w:
przetwory mleczne, mleko – sery, jogurty, masło,
tłuste ryby,
wątróbkę,
jajka.
Są to nieocenione źródła witaminy D, dlatego nie należy pomijać ich w swojej diecie, w zwiększonych ilościach je uwzględnić zimą i jesienią.