Prawidłowy przebieg procesów biochemicznych oraz właściwe funkcjonowanie organizmu zapewniają związki organiczne znane pod nazwą witamin. Spora grupa witamin wchodzi w skład koenzymów. Zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy jest stosunkowo niewielkie, zwłaszcza jeśli porównamy je ze składnikami pokarmowymi.
Wśród witamin wyróżnia się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz w wodzie. Do grupy pierwszej należą między innymi: witaminy A, D, K., do drugiej zaś zalicza się między innymi witaminy z grupy B. Mimo że zapotrzebowanie organizmu na te substancje jest niewielkie, to jednak ich niedobór wywołuje poważne konsekwencje. Niebezpieczne jest także przedawkowanie witamin. Stąd pojawia się pytanie, czy zasadne jest zażywanie witamin w celu zapobiegania różnym chorobom? Szczególnie ostrożnie należy podchodzić do zażywania witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach, ich nadmiar jest bardzo trudno wydalany przez organizm. Łatwiej zachodzi proces wydalania witamin rozpuszczalnych w wodzie.