W budowaniu odporności organizmu nieocenioną role pełni jak wiadomo witamina C. Co ważne, mimo iż jest ona najlepiej przebadaną witaminą, najpowszechniej znaną, to wciąż pojawiają się nowe odkrycia na jej temat.
W każdym razie każdy, kto chce, by jego organizm był zdrowy i silny oraz umiał bronić się przed infekcjami, musi pamiętać, by dostarczać wraz z posiłkami właśnie tę witaminę – nie jest ona bowiem samodzielnie wytwarzana przez organizm, tak jak ma to miejsce w przypadku innych ważnych składników. Jednak trzeba też pamiętać, ze obecnie nie ma problemów z dostarczaniem tej witaminy w całkowicie naturalny sposób – spożywając owoce i warzywa.
Co ważne, nawet ziemniaki jako dodatek do obiadu – także są cennym źródłem tej witaminy. Dlatego nie należy przyjmować suplementów, jeśli faktycznie warzywa i owoce znajdują się w naszej diecie. Inaczej możemy dopuścić do jej nadmiernych stężeń w organizmie , co jest także e szczególnie niebezpieczne. Papryka, pomidory, truskawki i czarna porzeczka – to tylko niektóre ze źródeł tej substancji.