Wprowadzenie witaminy D

Źródła witamin w codziennej diecie upatruje się nie od dzisiaj przede wszystkim w owocach oraz odpowiednich warzywach. Te naturalne witaminy wchłaniają i przyswajają się najszybciej, natychmiast przynosząc równowagę odżywczą i metaboliczną organizmu. W okresie dojrzewania, u dzieci i młodzieży, bez względu na ich poziom aktywności, bardzo ważne wydają się być witaminy z rodziny D, które szczególnie uwidaczniają swoją rolę w procesie wzrostu i rozwoju kości. Kształtują zęby oraz wpływają na właściwą mineralizację – także u osób dorosłych. Bóle kręgosłupa, powracająca drażliwość kończyn czy zmęczenie w krzyżowej części kręgosłupa – to charakterystyka niedoborów witaminy D. Dlatego tak ważne przy uprawianiu sportu staje się dostarczanie jej z zewnątrz. Oprócz korzystnego wpływu na układ kostno-szkieletowy, witamina D bierze także udział w regeneracji neuronów oraz zwiększa jednocześnie siłę oraz masę mięśniową, biorąc udział w budowaniu nowych komórek. W codziennej diecie najłatwiej niedobory witaminy D uzupełnić poprzez włączenie jaj, ryb oraz dań z podrobów – szczególnie wątróbki.

Previous post Zbawienne działanie witaminy E
Next post O witaminie D