Wiele osób budowanie odporności organizmu kojarzy głównie z dostarczaniem sobie odpowiednich dawek witaminy C. Tymczasem jeszcze większe znaczenie w procesie wzmacniania systemu odpornościowego ma witamina D. Dlatego jej także nie powinno zabraknąć w naszym organizmie.
Na szczęście tutaj mamy do czynienia z substancją, którą organizm może sam wytworzyć na swoje potrzeby. Jednak jest pewien problem – ta witamina uaktywnia się pod wpływem działania promieni słonecznych. Dlatego latem, wiosną, w słoneczne i ciepłe dni trzeba jak najwięcej przebywać na słońcu, oczywiście wszystko z umiarem, by potem na te miesiące zimowe się odpowiednio uodpornić. Część naukowców twierdzi, że jesienna i zimowa chandra wiąże się właśnie z niedoborami witaminy D.
Trzeba właśnie w tym miesiącach zadbać o dostarczanie większych jej ilości w pokarmach. Jej doskonałym źródłem jest dobre jakości nabiał – masło, śmietana, sery, jak również takie naturalne produkty, jak jajka i wątróbka. Nie należy zaniedbywać więc ich obecności w naszej diecie.