Witaminy C i D mają niebagatelne znaczenie dla budowania naszej odporności. Najbardziej znana z tych uodparniających właściwości jest witamina C. Już dzieci wiedzą, że należy jeść owoce i warzywa, by jej nam nie zabrakło, by się nie przeziębiać itd.
Jednak badania dowodzą, że równie ważną, jeśli nie większą rolę w procesie wzmacniania systemu immunologicznego ma witamina D, zwana witaminą słońca, gdyż to pod jego wpływem się uaktywnia. Jest produkowana samoczynnie przez organizm, w przeciwieństwie do witaminy D. Nie oznacza to jednak, że możemy o niej zapomnieć – mogą występować okresy niedoborów tej witaminy, właśnie w czasie jesienno-zimowym, czyli wtedy, gdy ta odporność powinna być szczególnie wzmocniona. Dlatego tedy trzeba pamiętać o odpowiednich ilościach nabiału, tłustych ryb, wątróbki i jajek w diecie, gdyż są to jej odpowiednie źródła.
W przypadku witaminy C – tutaj musimy dbać o spożywanie świeżych owoców – przede wszystkim tych polskich sezonowych – one pozwalają się nam uodpornić na cały rok.