O witaminie B1

Witamina B1 jest pierwszą tego typu substancją, którą udało się wyodrębnić. Miało to miejsce w roku 1912, a wydarzenie to zawdzięczamy Kazimierzowi Funkowi. Witamina B1 znana jest także pod nazwą tiamina. Jest ona bardzo ważna dla procesów przemiany materii oraz niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego. Dodatkowo poprzez uczestnictwo w przemianie węglowodanów jest niezbędna do oddychania tkankowego. Stwierdzono, że ma ona działanie przeciwbólowe. Jej wchłanianie przez organizm jest znacznie lepsze, jeśli nie brakuje w nim manganu, magnezu, witaminy E, C oraz innych witamin z grupy B (głównie B3 i B12). Duże jej ilości zawierają produkty zbożowe, ale przede wszystkim te nie oczyszczone. Proces oczyszczania zbóż sprawia, że jej zawartość drastycznie spada. Z tego powodu powinniśmy ograniczyć spożycie białego ryżu i jasnego pieczywa. Jej skrajny niedobór prowadzi do porażenia nerwów i zaniku mięśni, czyli do choroby beri-beri. Mniejsze niedobory prowadzą do niewydolności krążenia, zaburzeń pamięci.

Previous post Witamina D dla sportowców
Next post Witaminy dla sportowców