Jeszcze do niedawna wiele osób odchudzających się unikało tłuszczu, uważając, że składnik ten w największym stopniu przyczynia się do tycia i uniemożliwia schudnięcie. Przekonanie to stopniowo jednak traci na wartości. Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, że jadłospis powinien być właściwie zbilansowany, a więc zawierać wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. Dotyczy to nawet diety odchudzającej. Co ciekawe, okazuje się, że to właśnie tłuszcz może stać się tym składnikiem, który pomoże pozbyć się niechcianych kilogramów. To tylko jedna z zalet, jakie płyną z włączenia do jadłospisu oleju kokosowego. Produkt ten staje się coraz bardziej popularny i co najważniejsze dostępny w wielu sklepach. Jest niezwykle sycący i odżywczy, a ponadto wspiera pracę układu pokarmowego. Można go stosować nie tylko w kuchni, przyrządzając rozmaite dania, ale również jako kosmetyk do cery i włosów. Olej kokosowy sprawdzi się przede wszystkim u osób mających cerę suchą i skłonną do podrażnień.
Podobne publikacje
Jakie witaminy tracimy na siłowni?
W celu utrzymania zdrowego stylu życia ważne jest uzupełnianie utraconych na siłowni witamin. Jednym z najczęściej traconych na siłowni składników...
Działanie witaminy C
Bardzo ważne jest dostarczanie swojemu organizmowi przez cały rok odpowiedniej ilości produktów bogatych w witaminę C. Obecnie nie ma z...
O roli witamin
Prawidłowy wzrost i rozwój organizmu wymaga dostarczania mu między innymi witamin – drobnocząsteczkowych związków organicznych. Większość witamin musimy dostarczyć poprzez...
O witaminie B6
W grupie witamin rozpuszczalnych w wodzie znajduje się witamina B6, która w organizmie bierze udział w bardzo wielu procesach biochemicznych....
Cenna dla ciała witamina D
Specjalistom od medycyny udało się rozpoznać szereg witamin. Wśród nich znajduje się również ta określana mianem witaminy D. Jeszcze nie...
Suplementy z witaminą B
Lekarze potwierdzają, że witamina B ma naprawdę zbawienny wpływ na nasz organizm. Doskonale zdają sobie z tego sprawę także te...